koliko redovno čitaš objave na mom sajtu, shvatićeš da je trening snage nešto što volim i svima preporučujem. Kada sam počeo sa tim tipom treninga, imao sam neverovatan i brz napredak, a čak sam sa nekim dizanjima stigao i do “elitnog” nivoa. Sam po sebi on ima jako puno prednosti, a u ovom tekstu ću napisati tri razloga zašto trebaš raditi trening snage.

Olakšava ti svakodnevni život

Kada počneš da ozbiljnije treniraš po ovakvom režimu, ovo je prva stvar koju primećuješ. Postaješ osoba koja otvara tegle u kući. Tebe zovu kada se nešto teško radi. Nosiš SVE kese iz auta do kuće..Da, sve!

3 razloga zašto trebaš raditi trening snage

Neki poslovi koji su ti pre bili naporni, sada su ti dečija igra. Sećam se koliko sam se umarao oko nekih fizčkih poslova u kojima sam pomagao kod kuće dok nisam trenirao, što me je izuzetno nerviralo. Sada ih verovatno mogu uraditi jednom rukom.

 

Čuva mišiće na programu za mršavljenje

Zanimljiva stvar je da neše telo mišiće smatra luksuzom. Ono voli da je u ravnoteži. Kada ti želiš skinuti masti, jedeš u kalorijskom deficitu. Telo ovo shvata kao izbacivanje iz balansa, a pošto su mišići stvar koja ti puno utiče na bazalni metabolizam, telo će ih se otarasiti ukoliko ih smatra nepotrebnim.

Nekom prostom logikom, ukoliko želiš da smršaš, a pritom i očuvaš mišićnu masu, moraš telo izlagati kilažama koje od njega i zahtevaju da ima mišića. Ukoliko ti radiš trening sa nekim velikim brojem ponavljanja, telo će shvatiti da tebi za taj napor ne treba puno mišića i ukloniće ih. Svaki put kada neko izgovori rečenicu “više ponavljanja za definiciju”, jedna teretana se zatvori. Čuvaj teretane, trebamo negde i trenirati!

Trening za definiciju i masu se relativno malo razlikuje, ishrana je ono što je bitno.

 

Dugoročni rezultati

InclineDumbbellBenchPressHeavy

Mana kod treninga koji uključuje samo rad na većem broju ponavaljanja je što tvoj izgled zavisi od pumpe koju dobijaš na treningu. Ukoliko preskočiš par treninga, smanjiće ti se obim mišića. Trening snage deluje malo drugačije. Ono što ti ovaj tip treninga pruža je razvijanje mišića u vidu povećanja veličine i količine mišićnih vlakana. Čak i da neki duži vremenski period prestaneš trenirati, brzo ćeš se vratiti u formu, ali nećeš nešto naročito manje izgledati.

 

Nadam se da ti je ovaj članak pomogao da odlučiš da makar one osnovne vežbe počneš raditi po parametrima za snagu. Ukoliko poznaješ nekoga za koga misliš da mu ne bi falilo malo dodatne snage, nemoj se ustručavati da pošalješ ovo. ?