Ako postoji jedna stvar koja proizilazi iz onog starog preterivanja sa treninzima, to je jedno određeno znanje koje sam stekao. Dosta njih je sa čuđenjem posmatralo kada sam radio mrtvo dizanje sa velikim kilažama sa lakoćom, jer to nisu očekivali, ali su se opet isti ti smejali dok sam tokom treninga dodavao tegove od po 2,5Kg i govorilo kako je to glupost i ničemu ne služi. Ukoliko ozbiljno razmišljaš o treniranju, postoji jedna stvar koju moraš znati, a koja će ti osigurati konstantan rast mišića.

Da li je nekome poznato ime Milo iz Krotone? Bio je rvač u staroj Grčkoj, poznat po svojoj “nadljudskoj” snazi. Priča kaže da se svakoga dana peo uz planinu sa teletom na leđima. Kako bi tele raslo, tako bi i njegova snaga rasla i tako naredne četiri godine. Na kraju, više nije nosio tele, već potpuno odraslog bika na svojim leđima.

Milo

Sigurno se sada već pitaš zašto je tebi ovo bitno. Bitno je jer se jedna važna stvar može naučiti iz ovoga, a to je progressive overload ili ti možda “postepeno povećanje opterećenja” na našem. Ovaj princip je ono što ti osigurava rast mišića. Ukoliko ti konstantno povećavaš opterećenje mišića, on će morati konstantno rasti. Ovo, naravno, ko i sve ostale stvari ide do neke mere. Ne možeš očekivati da svake nedelje dodaš po 20 kila na dizanju.

Ovde uskače microloading, tj. princip koji ti kaže da dodaješ svakim treningom po malu kilažu ( ili broj ponavljanja u opsegu po tom cilju ) i samim time konstantno napreduješ. Ovaj sistem jeste možda sporiji od onih koje ćeš pronaći po netu, ali na duže staze, ovo je sistem koji će ti dati izgled i snagu koju želiš.

Ukoliko želiš čuti više o ovome, tj. zanimate kako da izgradiš mišićnu masu, slobodno me kontaktiraj ili ostavi komentar, a ja ću se potruditi da u nekoj od sledećih objava baš to i bude objašnjeno.